Natuurgeneeskunde Warmels

Home
De vier
natuurkwaliteiten

Therapievormen
De behandelingen
Over Nimda
Tarieven
Contactgegevens
Privacystatement
Links
Blog


de 4 natuurkwaliteiten

In Europa is door de jaren heen een systeem ontwikkeld waarmee inzichtelijk gemaakt wordt hoe ziekte en gezondheid uit te leggen zijn in de individuele mens.

We gaan hierbij uit van 4 kwaliteiten. Deze zijn: warm, koud, droog en vocht.

Warm staat voor extrovert, naar buiten treden.
Koud staat voor introvert, naar binnen keren.
Droog staat voor structuur, grenzen maken, de dingen afbakenen.
Vocht staat voor vage grenzen, vloeiend zijn en creativiteit.

Ieder mens heeft een combinatie waar hij zich goed en gezond bij voelt. Zoín combinatie wordt een element genoemd. De volgende elementen kennen wij in de natuurgeneeskunde:

Vuur is warm en droog. Dit wordt het cholerisch type genoemd.
Aarde is koud en droog. Dit wordt het melancholisch type genoemd.
Water is koud en vocht. Dit wordt het flegmatische type genoemd.
Lucht is warm en vocht. Dit wordt het sanguinisch type genoemd.

Geen mens is gelijk, vandaar ook dat niemand in slechts ťťn hokje te plaatsen is. Om een helder beeld te krijgen zijn daarvoor de 4 natuur kwaliteiten ontwikkeld, iedereen heeft een eigen plekje waar hij zich het meest optimaal bij voelt.

Tijdens de anamnese gaan we samen op zoek naar het meest gezond makende plekje van de patiŽnt. Dit is het element waar iemand in zat voordat hij klachten begon te krijgen en waaruit hij zich vrij kan bewegen naar alle andere kwaliteiten.

Door het hele leven heen leert een persoon zich aan te passen aan de omgeving, aan alles wat hij tegenkomt. Deze aanpassingen kunnen er voor zorgen dat iemand van zijn eigen unieke plekje afraakt. Dit zorgt er dan voor dat er klachten ontstaan.

Door het unieke plekje te vinden van de patiŽnt en te kijken welke beweging de klachten laten zien, kan ik iemand door middel van de verschillende therapieŽn helpen naar zijn eigen plekje terug te keren.

Vanuit het eigen plekje kan de patiŽnt dan leren om zich vrij te bewegen door de elementen heen en kan hij zonder ziek te worden weer terug keren naar zijn plekje.

Zodoende krijgt de patiŽnt dus meer ruimte om volgens zijn eigen wijze te leven. Ziekte is dan niet meer nodig om ruimte voor het eigen zijn te creŽren.

© 2018